Absalom, Absalom!

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 149,-
Utgivelsesår: 
2017
Innbinding: 
Heftet
ISBN: 
9788256018796
Språk: 
Originaltittel: 
Absalom, Absalom!
Originalspråk: 
Oversetter: 
Ole Pramli
Omslagsdesigner: 
Aina Griffin og Susanne Brochmann

Absalom, Absalom! er Faulkners hovedverk, selve Sørstadsfortellingen, en av litteraturhistoriens store romaner. Thomas Sutpen forlater sin familie for godt  fjorten-års-alderen, for å begi seg på nakne føtter og med tomme hender på vei mot sitt livs mål: å bli rik, og derigjennom hevne den urett som er begått mot ham og hans familie. Gjennom Sutpens livshistorier gir Faulkner også en skildring av Sørstatenes historie og kultur i årene før, under og etter Borgerkrigen; "gullalderen", krisen og fallet.

I et modernistisk gammeltestamentlig språk får vi beretningen om hvordan et livsmål blir altoppslukende og nedbrytende når målet dekker hele synsfeltet. Sutpens og Sørstatenes mål er et babeltårn bygget på sumpgrunn. Borgerkrigen som skulle rettferdiggjøre og krone denne storheten blir nådestøtet. Tårnet er bygget på krenkelsen av selve menneskeverdet: slaveri, hierarki og skruppelløshet. Uten å felle noen moralske dommer gir Faulkner en bitende kjærlighetserklæring til sine Sørstadsrøtter, en tvetydig hyllest til både det hvite herrefolket og de svarte slavene. 

Absalom, Absalom! er en monumental fortelling i et lyrisk språk om Mennesket, Naturen, Djevelen og Gud; en nådeløs og gripende roman.