Aleksandr Puškin. Russlands store dikter

Forfatter: 
Pris: 
kr 349,-
Utgivelsesår: 
2020
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
275
ISBN: 
9788256022243
Språk: 
Originalspråk: 

«Hans tilsynekomst rommer for alle oss russere noe ­ubestridelig profetisk», har Dostoevskij sagt om Puškin. Og i dag, over hundre år senere, kan vi fastslå at Dostoevskij ikke tok munnen for full: Russlands diktning har virkelig i årene som er gått, levd på den friske og sterke impuls som Puškin ga den.
 

Puškins liv var kort, men rikt på begivenheter som en roman. Og denne «romanen» er nødvendig for å forstå diktningen, som er like mangfoldig som dikterens livsløp. For Puškin skrev i nær sagt alle tidens genre: lyriske dikt, versromanen Evgenij Onegin, fortellinger på vers, tragedien Boris Godunov og andre skuespill, noveller, romanen Kapteinsdatteren – samtidig som han var tidsskriftutgiver og historiker. 
 

Aleksandr Blok, Russlands ledende lyriker ved inngangen til det 20. århundre, kaller Puškin et «glad», et «lett» navn. Det betyr langt fra at Puškin er en «munter lett­vekter» i kulturens verden – tvert om er han en kraftig motvekt mot alt det tunge i landets historie, og det er grunnen til at hans folk elsker ham.
 

Russland har mange store diktere, og om flere av dem har vi store og gode bøker på norsk. Men dette er den første om Aleksandr Puškin, som russerne selv anser som den største av dem alle.

 

Utdrag fra presseomtale:

«Det er eit solid litteraturhistorisk verk Erik Egeberg har skrive. Vi har mange bøker om russiske diktarar på norsk, men fråværet av ei bok om Pusjkin har vore ein elefant i dette litterære rommet. No er boka komen. Ho vil bli lesen av mange, som ho òg fortener.» – Audun Johannes Mørch, Dag og Tid