Dagen da min bestefar var helt

Pris: 
kr 299,-
Utgivelsesår: 
2019
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
120
ISBN: 
9788256020751
Språk: 
Originaltittel: 
Der Tag, an dem mein Großvater ein Held war
Originalspråk: 
Oversetter: 
Stein Dahl Mathisen
Omslagsdesigner: 
Tore Holberg

Bestefar hadde lagt seddelen med navnet mitt, fødsels­datoen min og stempelet på stuebordet, og nikket stumt til bestemors spørsmål om jeg tilhørte dem nå da. Bestemor hadde brettet sammen seddelen og bare sagt en setning: «Hos oss heter hun Nelli.»

På en bondegård i Østerrike, dukker det en dag i oktober 1944 opp en pike på rundt tretten år, for­virret og åpenbart uten erindring. Nelli blir tatt imot og blir en del av familien på gården, og bare noen måneder senere kommer det også en ung russer til gården. Han har ikke noe annet med seg enn en lerretsrull under armen, som han hegner om som sin egen øyensten. Mellom ham og piken oppstår det en sart forbindelse, som brått blir avbrutt idet en gruppe Wehrmacht-soldater ankommer gården.

Dagen da min bestefar var helt er en gripende for­telling om angst, lengsel og hverdagen på landsbygda under krigen – og ikke minst om en enkel mann som en dag blir en helt. 

 


Dagen da min bestefar var helt ble kortlistet til den østerrikske bokprisen i 2017 og har av pressen blitt hyllet som et mesterverk innen tysk litteratur.