Fire skuespill

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 249,-
Utgivelsesår: 
2004
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
399
ISBN: 
9788256014354
Språk: 
Originalspråk: 
Oversetter: 
Kjell Helgheim
Omslagsdesigner: 
Else Krogh-Hansen

For første gang foreligger Anton Tsjekhovs fire store skuespill samlet i ett bind på norsk. Hundre år etter forfatterens død fascinerer hans stykker oss fortsatt og de fremføres verden over. Tsjekhovs teater handler om tid, om tidens gang og smerten ved tidens gang. I stykkene hans lengter man tilbake til fortiden eller mot en bedre fremtid. Nåtide, derimot, fortoner seg som et stort hull, en slags ikke-eksistens. Samtidig er disse tekstene preget av humoristiske og absurdiske innslag. Det er disse bruddene som skaper den særegne stemningen i Tsjekhovs teater. 

Måken utspiller seg på Sorins gods. Konstantin skal debutere som dramatiker, men forestillinga blir ingen suksess. Konstantin innser at han må moderere sine litterære ambisjoner, og samtidig går forholdet til kjæresten, Nina, i oppløsning.

Onkel Vanja: i 25 år har onkel Vanja slitt og jobbet for sin svoger professor Serebrjakov. Sammen med niesa Sonja har han holdt hjulene i gang, heilt til professoren ankommer med si nye kone og annonserer at han vil selge godset.

Tre søstre: Søstrene Olga, Másja og Irina kjeder seg og lengter etter å dra til det spennende Moskva. Montoniteten blir brutt da den keiserlige hæren kommer, men deres håp om et nytt liv blir knust når broren deres gifter seg og tar opp et lån på huset. Hæren må dra, og Irinas forlovede blir drept i en duell.

I Kirsebærhaven konfronteres representanter for ulike sosiale klasser og samfunnssyn: Ljubov Andrejevna og hennes bror representerer den gamle verden, den ruinerte og ørkesløse godseierstanden. Den arbeidsomme og initiativrike kjøpmannen Lopakhin er en kommende kapitalist som synes å ha fremtiden på sin side, mens studenten Petja Trofimov har luftige versjoner om en helt ny verden, et nytt og herlig Russland uten godseiere og kjøpmenn.