Storm i et vannglass: Nøkler til Nathalie Sarrautes forfatterskap

Forlag: 
Pris: 
kr 249,-
Utgivelsesår: 
2016
Innbinding: 
Innbundet
ISBN: 
9788256018628
Språk: 
Originalspråk: 
Redaktør: 
Tore Holberg

«Som kunstnere flest kan Nathalie Sarraute ikke slå seg til tåls med virkeligheten slik den er. Hun har et ­behov for å formidle en annerledes virkelighet – en ny og ukjent ­verden som lever sitt eget liv i bevissthetens randsone.» (Elin Beate Tobiassen)

Nathalie Sarraute (1900–1999) er en av de mest særegne stemmer i europeisk litteratur i det 20. århundre. Hun knyttes gjerne til den franske ny­romanen, som hun sammen med Alain Robbe-Grillet var en engasjert forkjemper for. Hennes unike litterære prosjekt – som omfatter en rekke formfornyende romaner, skuespill, kortprosatekster og essays om litteratur – dreier seg først og fremst om å belyse menneskets bevissthet fra innsiden. I bok etter bok skriver hun mot etablerte konvensjoner, samtidig som hun frigjør ukjente sinnsbevegelser som ligger skjult bak overflaten: Hun kartlegger bevissthetens immaterielle side, de vage fornemmelsene og den skjulte dramatikken som finner sted i bevissthetens yttergrenser. Kort sagt konsentrerer Sarrautes forfatterskap seg om det hun selv kaller en «storm i et ­vannglass». 

Denne boken gir leseren nøkler til forståelse av Nathalie ­Sarrautes særegne skrivekunst. Med utgangspunkt i åtte av Sarrautes skjønnlitterære verker – som alle foreligger i norsk oversettelse – viser Elin Beate Tobiassen veien inn i et av etter­krigstidens viktigste for­fatterskap.