Uhyret

Forfatter: 
Forlag: 
Pris: 
kr 499,-
Utgivelsesår: 
2016
Innbinding: 
Innbundet
Sidetall: 
684
ISBN: 
9788256019526
Språk: 
Originaltittel: 
Das Ungeheuer
Originalspråk: 
Oversetter: 
Pål H. Aasen
Omslagsdesigner: 
monoceros

«Og plutselig så Darius Flora. Hun sto et par skritt bortenfor med disse fugleskremselklærne, dette høysåtehåret, i en merkelig krumbøyd positur. En vill kvinne. Som om han hadde bortført henne. Nettopp kjøpt henne fri fra et fangenskap i en hytte i villmarken.»

Mellom de levende og døde går det en grense. Men da Flora velger selvmordet, vil ikke Darius Kopp innse at han må gi slipp på sitt livs kjærlighet. I stedet setter han seg i bilen og legger ut på en lang reise, med asken etter henne i bagasjerommet og en bunke med etterlatte notater på passasjer­setet. Vil det være noen hjelp å finne i stedene og menneskene som dukker opp underveis? Og hva er det Darius håper eller frykter å forstå, om Flora og om seg selv?

Terézia Mora vant Deutscher Buchpreis 2013 for Uhyret.


 

«For Darius Kopp virket alt som et eventyr. Som et vidunderlig liv. Jeg er gift med en kvinne som nesten er kunst­ner. Alt hadde gått ufattelig bra. I tiden rett før årtusenskiftet levde vi i rikdom og optimisme.»

Men så faller Darius Kopps verden i grus da Flora tar sitt eget liv. Han isolerer seg i leiligheten i Berlin og tilbringer en lang vinter med leveringspizza og tv, før han innser at han må komme seg videre: «Heller være et bevegelig mål. Var det ikke alltid i bilen jeg følte meg tryggest?» Han tar med seg asken etter Flora og reiser av gårde for å finne et sted å begrave henne. Samtidig forsøker han å komme henne nærmere ved å lese i notatene hun har skrevet på i skjul. «Flora som ung student. Gikk til sengs med gud og hvermann, og aldri har hun sagt noe om det, men hva så. At hun heller ikke sier noe om abort og selvmordsforsøk, er vel ikke så rart. For all del. Hva skulle man egentlig ha sagt, og når?»

Darius Kopp reiser gjennom hjemlandet hennes Ungarn, til den lille landsbyen hun vokste opp i, og så videre sørover og østover, i håp om at noe skal åpenbare seg.

Uhyret beskriver to helt ulike reiser som er grafisk adskilt i romanen: På øvre halvdel av hver bokside følger vi Darius Kopp på hans orfeiske odyssé gjennom Øst-Europa, Tyrkia og Kaukasus; på nedre halvdel finner vi Floras nedtegnelser om den smertefulle veien inn i tomheten.