Årets Nobelpris i litteratur til Svetlana Aleksijevitsj

SVETLANA ALEKSIJEVITSJ - VINNER AV NOBELPRISEN I LITTERATUR 2015

Svetlana Aleksijevitsj (1948) er født i Ukraina og vokste opp i Hviterussland. Hun er russiskspråklig journalist og forfatter, og en av de viktigste skildrerne av menneskers, og spesielt kvinners, erfaringer i det sovjetiske samfunnet. Bøkene hennes har vunnet en rekke priser, blant annet Svenska PENs Tucholsky-pris. 

Hennes første bok utgitt på norsk, Bønn for Tsjernobyl, ble utgitt på Solum Forlag i 2014. 

Om Bønn for Tsjernobyl:

På mindre enn tre døgn ble atomkrafteksplosjonen i Tsjernobyl en global katastrofe som rammet og påvirket hele verden. I dag, over 30 år senere, begynner vi å danne oss et bilde av de massive ringvirkningene ulykken har fått. Journalisten Svetlana Aleksijevitsj, har i tre år reist rundt i de mest utsatte områdene for å samle vitnesbyrd om livene til menneskene som kom tettest på.  Aleksijevitsj går dokumentarisk til verks og lar menneskene fortelle historiene med sine egne ord. Alle har de opplevd dramatiske omveltninger i livene sine som følge av atomkraftulykken. De beretter om dyp sorg og stort mot, men kanskje viktigst, om å tørre å tenke på fremtiden, om hverdagsgleder, livslyst og menneskers evne til å finne nye måter å leve på, i møte med en usynlig trussel.

Pressens mottakelse av boken da den ble utgitt våren 2014: 

Med sin samling av dokumentariske monologer fra Tsjernobyl og Sovjet har Svetlana Aleksijevitsj skapt god journalistikk om til stor litteratur.
– Carina Elisabeth Beddari, Morgenbladet. 

Enkeltmenneskenes fortellinger er grufulle. Aleksijevitsj’ bøker er litterære tsunamier
 – Cathrine Krøger, Dagbladet. 

 

Kjøp boka her.