Angolas viktigste litteraturpris til José Eduardo Agualusa!

Det gleder oss å dele at José Eduardo Agualusa i slutten av oktober ble tildelt årets National Prize for Culture and Arts for litteratur, Angolas viktigste litteraturpris.

Agualusa ble født i Angola i 1960, og regnes som en av de ledende litterære stemmer i den portugisisktalende verden. Han har et langt forfatterskap bak seg, bestående av noveller, romaner og dikt. Agualusa har fått bred anerkjennelse for sitt forfatterskap, blant annet ble han for Allmenn teori om glemsel kortlistet til The Man Booker International Prize i 2016, og i 2017 ble han tildelt International Dublin Literary Award for samme roman. To av hans verk er oversatt til norsk: Ufrivillige drømmeres forening og Allmenn teori om glemsel. Begge romanene ble svært godt mottatt av norsk presse, blant annet ble Allmenn teori om glemsel omtalt som et mesterverk av Anne Cathrine Straume i NRK Bok.

Når Agualusa nå ble tildelt National Prize for Culture and Arts, la juryen i sin begrunnelse vekt på Agualusas bidrag til å fremme Angolsk litteratur på verdensbasis. De roste ham for å ha et omfattende og kreativt forfatterskap, og for å være sette lys på de viktige sosiale og politiske problemene i vår tid. Juryen fremhevet at Agualusa gjennom samfunnsengasjementet har han stimulert til debatt, og på den måten bidratt til å frigjøre leseren, i tillegg til å stryke ytringsfriheten. 

Vi i Solum Bokvennen er stolte av å kunne fremme Agualusas forfatterskap i Norge, og gratulerer forfatteren med prisen!

 

Les mer om Allmenn teori om glemselhttp://solumbokvennen.no/boker/allmenn-teori-om-glemsel

Les mer om Ufrivillige drømmeres foreninghttp://solumbokvennen.no/boker/ufrivillige-dr%C3%B8mmeres-forening