Endelig: Nerudas oder tilgjengelig i norsk språkdrakt!

Solum Bokvennen er stolte av å presentere andre utgivelse av Pablo Nerudas Oder på norsk, i Kari Näumanns gjendiktning og utvalg!

 

I årene 1954 til 1959 kom det fire samlinger med oder av Pablo Neruda. Selv om han på den tiden allerede var en av de mest leste lyrikere på det søramerikanske kontinentet, ønsket han å nå ut til enda flere, både til høyt skolerte mennesker og til fattige gruvearbeidere. Han sier selv at han ville ned til fundamentene, til det opprinnelige, med andre ord til det som angår oss alle.

 

Nerudas oder er hyldningsdikt til de enkle tingene rundt oss: en tunfisk på markedet, stolen og hunden – men også til misunnelsen og solidariteten. Han løfter fram de mest uventede ting og lar oss se det i et nytt lys; apoteket, tunfisken på markedet, en vaskekone om natten, alle ting fortjener sitt dikt. Av og til smugler han også inn et forsiktig forsvar for sitt politiske syn. Gjennom å dikte til de små tingene dikter Neruda om livet selv, om våre forbindelser til hverandre, og vår plassen i naturen og universet.

 

I Oder. del 2 har Kari Näumann foretatt et utvalg av Nerudas oder og samlet disse mellom to permer i norsk språkdrakt. Første samling av Nerudas oder kom ut på Bokvennen forlag i 2009, også den gang gjendiktet av Näumann. Näumanns første gjendiktning fra 2009 har vært utsolgt fra forlaget i flere år, men med utgivelsen av Oder. del 2 blir den første utgivelsen tilgjengelig i ny utgave. Gjennomarbeidet og med nytt design som står til den nye utgivelsen.

 

Bøkene kan kjøpes i din nærmeste bokhandel, eller på nett, for eksempel hos norli.no: Oder. del 1, Oder. del 2.

 

   

 

Den chilenske forfatteren Pablo ­Neruda (1904–1973) blir betraktet som en av 1900-­tallets største poeter, og en av Latin-Amerikas viktigste litterære stemmer. Han blir særlig husket for sitt politiske engasjement som han viste gjennom sin litterære produksjon og gjennom sitt virke som konsul for Chile i en rekke land. I 1971 ble Neruda tildelt Nobelprisen i litteratur. Les mer om forfatteren her.