Gjenutgir aktuell amerikansk klassiker

«Jeg er en usynlig mann.» 

Slik åpner en av de fremste amerikanske etterkrigsromanene, som Ralph Ellison i 1953 mottok litteraturprisen American National Book Award for. Endelig er Usynlig mann på nytt tilgjengelig for norske lesere, som en del av Bokvennen klassikere-serien og i oversettelse ved Christian Rugstad.

Usynlig mann er fortellingen om en ung afro-amerikansk student som blir usynliggjort på grunn av sin hudfarge. Romanen er en drepende satire av de sosiale og intellektuelle vilkårene afroamerikanerne stod overfor i 1950-tallets USA – tematikk med sterke paralleller til vår egen tid. 

Romanen har fått ny interesse etter den politisk polariserende situasjonen i USA det siste året. Blant annet tar den opp spørsmål rundt svart identitet og svart nasjonalisme, svartes forhold til marxismen, rasepolitikken og Booker T. Washington og ikke minst, enkeltindividets forutsetninger midt i alt dette. 

Ralph Ellison (1914–1994) vokste opp i Oklahoma, men tilbrakte mesteparten av livet sitt i New York. Usynlig mann var den eneste romanen som utkom i hans levetid. Han etterlot seg et stort ufullendt romanprosjekt, og skrev en rekke essays og noveller. SolumBokvennen vil i 2019 utgi en samling med Ellisons beste noveller. 

Ralph Ellison føyer seg i rekken av aktuelle forfattere fra etterkrigstiden som har synliggjort svartes kamp for like rettigheter i USA. Andre nyere norske utgivelser som kan nevnes er Frederick Douglass’ selvbiografi En amerikansk slaves liv (Bokvennen, 2015) og Rop det fra berget av James Baldwin (Pax, 2018). 

Usynlig mann ble første gang utgitt på Solum Forlag i 2004.