Hva gir man til jul? Bøker, så klart!

 

 

 

 

 

 

Alle vet at harde pakker er de beste å få, og de hyggeligste å gi bort. Solum Bokvennen er svært stolte over alle bøkene vi har utgitt i år, og her får du våre beste julegavetips for alle sakprosa- og dokumentarleserne! Du kan kjøpe alle våre bøker i din lokale bokhandel, eller i din foretrukne nettbokhandel.

 

 

Til den som sluker bøker om norsk historie

I år er det 400 år siden den første dansk-norske kolonien Trankebar ble etablert i India, en koloni som forble dansk helt frem til 1845 da danskene solgte til East India Company. Historiker Roar Løken har ønsket å skrive en bok om et lite omtalt kapittel av norgeshistorien, en historie som ikke bare handler om norsk sjøfart og kjøp av sukker og krydder, men også om slavehandel og norske slaveskip. Hvem var nordmennene som deltok i Danmark-Norges tropekolonier? Det er en omfattende og mangfoldig bok Løken har skrevet, en bok som har fått fornyet aktualitet i kjølvannet av BLM-bevegelsen gjorde sitt inntog i den norske debatten sommeren 2020. Kjøp her

 

I Torturert og tatt som gissel – Gåten Ingeborg Holm får vi historien om den for mange ukjente fagforeningslederen, arbeiderkvinnen, foregangskvinnen og motstandshelten Ingeborg Holm fra Helgelandskysten. Hun ble født i 1894, og flyttet som ung til Trondheim i 1913, i en tid da byen var politisk farget rødt. Her ga den nye industrien nye muligheter for jenta som kom fra enkle kår, og hun ble raskt involvert og engasjert i den gryende arbeiderbevegelsen. Under krigen ble hennes politiske sympatier gjenstand for mistanke fra Gestapo, og hun ble mistenkt for å lede en motstandsbevegelse. Anklagene mot henne er fortsatt uklart, men hun ble i maidagene 1945 tatt til fange av Henry Rinnan – etter ti dagers tortur ble hun sluppet fri. Etter krigen måtte hun kjempe for krigsinvalidpensjon, som til slutt ble innvilget. Forfatter Goggi Sæter ønsker å få frem en av de mange kvinnestemmene fra denne perioden i norsk historie, og med dette viser hun at den norske motstandsbevegelsen var menn enn ‘gutta på skauen’. Kjøp her.

Journalist, kritiker og forfatter Sindre Hovdenakk har skrevet boken Over til London – NRK i eksil 1940-1945, en historie om de norske radiosendingene fra London. Hovdenakk har fått tilgang til NRKs eget krigsarkiv hos Riksarkivet i arbeidet med denne boken. Leseren blir kjent med journalistene Toralv Øksnevad og Olavr Rytter som stod sentralt i arbeidet med å utforme NRKs radiosendinger under ledelse fra BBC. Radiosendingene fikk en viktig politisk og symbolsk betydning for motstandskampen og kampviljen hjemme i Norge. Den norske redaksjonen måtte hele tiden kombinere nyhetsformidlingens med høye journalistiske krav til etterrettelighet og saklighet, samtidig som de var underlagt en streng britisk sensur. Erfaringene fra London la viktige føringer for NRKs utvikling av egen journalistikk og nyhetsredaksjon i etterkrigstiden. Over til London er den perfekte julegave til alle som er interessert i krigen! Kjøp boken her.

 

 

Til kulturpersonligheten

En av Norges mest kjente komponister, Synne Skouen fylte 70 år sommeren 2020. For mange er hun kanskje like kjent som en frittalende kritiker og journalist, og forhenværende kultursjef i NRK som gikk av protest mot ledelsens systematiske nedprioritering av dekning av ‘den smale kulturen’. Hun har i 20 år vært kommentator i Aftenposten, og avsluttet ved årsskiftet med å stille spørsmålet om hennes engasjement har vært til noen nytte. Men hvordan hadde norsk kulturliv sett ut i dag uten kritiske motstemmer som Skouens? Den nysgjerrige lytter er intet festskrift, men en forfriskende samtalebok mellom Skouen og journalist Bodil Maroni Jensen. Boken kan leses som en gjennomgang over hva som har skjedd med norsk kulturliv de siste femti årene, sett gjennom et kunstnertemperament. Dette er boken til alle som irriterer seg over at P2s tradisjon som kulturkanalen er en saga blott! Kjøp boken her.

 

Mor og datter Anne og Petra Helgesen har fullført et tiårig forskningsprosjekt med praktboken Drama for barn – Teaterets sjel: Norsk barnedramatikks historie. Med oppsetningen av Reisen til julestjernen - fra premieren i 1924 til i dag - som en rød tråd, skriver forfatterne om utviklingen av norsk barnedramatikk. Historien begynner før Reisen til julestjernen, med utgangspunkt i den særnorske tradisjonen med juleskuespill for barn, fra Ludvig Holbergs Julestue, med et skuespill som ikke nødvendigvis egner seg nevneverdig godt for et ungt publikum. Både oppsetningshistorien til Reisen til julestjernen og utviklingen av norsk barnedramatikk viser en utvikling i hvordan barnet er blitt oppfattet, og om hvordan skiftende ideologier har påvirket de dramatiske scenetekstene. Drama for barn er en gjennomillustrert bok som vil finne sine lesere blant alle som er opptatt av barnelitteratur og teater. Kjøp boken her.

 

Kunstnere og yrkeskvinner er historien om de første kvinnelige skuespillerne i Norge. Professor emerita i teatervitenskap, Live Hov har ønsket å skrive om historien om disse kvinnene som i sin tid var viktige aktører på den offentlige arena i Norge, og de utgjorde en egen profesjonell yrkesstand. De var pionerer både som kunstnere og yrkeskvinner med fast ansettelse og egen lønn. De var avhengige av mannlige dramatikere, teatersjefer og kritikere, men mange klarte samtidig å skape seg et interessant og givende liv i teatret. Kvinnene kommer selv til orde gjennom brev til teatrenes ledelse, som inntil nå ha vært upubliserte. Det er en bok om kvinnelig talent, kreativitet og selvstendighet. Boken er midt i blinken for alle som er interessert i teaterhistorie, og om kvinnehistorie! Kjøp boken her.

 

 

Til den som vil lese om vår tid

 

Vår tids største utfordring er uten tvil klimakatastrofen. Knapphet på ressurser har allerede ført til konflikter og mennesker er drevet på flukt. Gjennom alle tider har klimaendringer ført forandret hvordan mennesket lever på Jorden, fra Istiden frem til nå. Skribent Andrew Kroglund har latt seg inspirere av Big History og populærvitenskapelige forfattere som Yuval Noah Harari i arbeidet med boken Termostat. Kroglund skriver om klimaendringer både som de blir fremstilt i myter og opp igjennom historien, og om hvordan det til alle tider har påvirket mennesket. Han har intervjuet vitenskapsmenn- og kvinner som forsker på klimaendringer, teknologigründere som forsker på hvordan vi kan utnytte havkraft og politikere som ser klimaendringene på nært hold. Termostat gir håp om bedre klimakunnskap kan bidra til en bedre fremtid og bedre politisk styring. Termostat er den perfekte julegaven til alle som er opptatt av klimakatastrofen, og som ønsker å bli mer ‘klimasmart’! Kjøp boken her.

Under koronapandemiens første smittetopp skrev den slovenske filosofen Slavoj Žižek en samling essays om hvordan virussykdommen synliggjorde hva som er galt med hvordan vi organiserer vårt samfunn. Hvordan kunne det ha seg at Vesten tilsynelatende var fullstendig uforberedt på muligheten for at viruset kunne treffe oss, når vi lever i en global verden? Myndigheter som systematisk kutter ned på offentlige utgifter, kan på et blunk trylle frem milliarder av kroner til helsetjenester. Det er noe iboende galt med samfunnsordenen vår. Žižek foreskriver en kommunisme for vår tid som medisin mot pandemien, og mot de pandemier som vi i fremtiden må kunne vente flere av. Pandemi! covid-19 ryster verden er ikke en koronadagbok med kort holdbarhet, men systemkritikk fra en av verdens ledende intellektuelle! Kjøp boken her.

Den danske journalisten Rasmus Hage Dalland har i en årrekke skrevet om europeisk høyrepopulisme, og i dokumentarboken Identitær forsøker han å forstå den voksende identitærbevegelsen som har gjort seg gjeldende både i Europa og i USA. De identitære er en bevegelse mot globalisering, islamisering og multikulturalisme, og de mener at Europa befinner seg i en identitetskrise. Fiendene er flyktninger, immigranter og en liberal vestlig ideologi. Med aktivisme skal fienden bekjempes. Dalland har møtt sentrale personer i bevegelsen, og forsøker å forstå bevegelsens motiver og tankegang. Dallands åpne og fordomsfrie reportasjebok er en viktig bok som forteller mye om vår tids polariserte politiske landskap, og om betydningen av å snakke med våre meningsmotstandere på saklig vis. Kjøp boken her. 

 

 

Til den unge leser som vil ha en historie fra virkeligheten

Ravnen – Historien om en forbrytersk eventyrer av Finn Sjue og Ronald Bye er historien om Jostein Khalid Mølbach. Som barn ble han mishandlet, og ble flyttet til et fosterhjem da han var fem år. Han ble en venstreekstrem opprører som trodde på terror. Han drømte om å bli leiesoldat, og for å finansiere planen begikk han i 1990 et postran, som aldri ble oppklart. I utlandet deltok han i fredsoperasjoner. Samtidig ble han rekruttert av israelske Mossad, på tross av at han var en overbevist Palestina-venn. Sjue ble kjent med Mølbach da han på 90-tallet infiltrerte det nynazistiske miljøet på Østlandet, og ble en verdifull kilde for Klassekampen. Mølbach var på samme tid en brutal serieforbryter. Historien om Ravnen er også en historie om et Norge i forandring. Kjøp boken her.