Lesetips: fem fantastiske bøker skrevet av kvinner!

Det er et faktum at mange av de største klassikerne er skrevet av menn. Igjennom tidene har kvinner ikke hatt de samme mulighetene til å skrive, og de som har skrevet har ikke hatt de samme forutsetningene for gjennomslag. La oss glede oss over at tidene har endret seg; Takk og pris for at vi ikke går glipp av all denne litterære produksjonen. 

I ukens lesetips-liste får du fem fyldige forslag til helt fantastiske bøker du kan kaste deg over – skrevet av fem imponerende kvinnelige forfattere: Clarice Lispector, Lucy M. Montgomery, Svetlana Aleksijevitsj, Anne Brontë og Simone de Beauvoir.

 

1. Stjernens time av Clarice Lispector 

Oversatt fra portugisisk av Ida Munck

 

Clarice Lispector regnes i dag blant verdenslitteraturens viktigste moderne forfattere. Lispectors forfatterskap blir ofte omtalt som magisk realisme, og mystikken hviler minst like tungt over henne som person. Den vakre og glamorøse skikkelsen bak de store solbrillene, var sagt å fortrylle sitt publikum både med sine ord og sin fysiske tilstedeværelse.

Lispector var en middelsklasse-husmor, og samtidig en fantastisk forfatter. Kvinnene hun skrev om var som henne bekymret for kvinners begrensninger som kunstnere – både når det gjaldt sosiale normer og roller, og penger. Likevel var Lispector en forfatter som ikke lot seg avbryte av utfordringene ved å være en kvinne i kunsten; hun ble gjentatte ganger ignorert av forlagene, degradert som forfatter av omverden, begrenset av økonomiske problemer – men hun fortsatte å skrive. Hun fortsatte å fortelle om kvinners utfordringer i samfunnet, mens hun levde samme virkelighet. 

Stjernens time utkom posthumt i 1977 og anses av mange som Lispectors hovedverk. I romanen møter den unge jenta Macabea som jobber som maskinskriverske i storbyen Rio. Hun kommer fra enkle kår i det nordøstlige Brasil og lever et fattigslig liv, hvor hun lærer seg å se gleden i de små ting. Så forelsker hun seg i Olímpico, en ung gutt fra samme landsdel som henne. Han er en sann opportunist som vil videre i livet. Er Macabea en del av planene hans? 

Da boken kom ut på Solum Bokvennen i 2015 ble den godt tatt imot av anmelderne. Særlig Marta Norheim i NRK var begeistret for romanen og kalte den «ei original og suveren historie frå ei anna tid og eit anna kontinent.» Anmeldelsen kan du lese her.

Boken kan kjøpes innbundet, heftet og som E-bok i din foretrukne bokhandel, for eksempel hos norli.no.

 

2. Anne fra Bjørkely av Lucy M. Montgomery

Oversatt fra engelsk av Kristina Quintano

 

Klassikeren Anne fra Bjørkely av Lucy M. Montgomery er første bok i en serie på i alt åtte bøker om den livlige rødhårede jenta Anne Shirley. Serien ble utgitt i tidsrommet 1908–1939, og har med tiden fått klassikerstatus. I Anne fra Bjørkely møter vi foreldreløse Anne som 11-åring i det hun ankommer gården Bjørkely. Søskenparet Cuthbert, som tar seg av henne, blir fullstendig bergtatt av den snakkesalige jenta, og hun inntar både livet og hjertene deres. 

Den elskede serien om Anne Shirley er et stykke kvinnehistorie og kulturhistorie som, på tross av at flere av bøkene er over hundre år gamle, fremdeles engasjerer lesere den dag i dag. Bøkene er oversatt til over 20 språk og har solgt i over 50 millioner eksemplar! De har også fått fornyet aktualitet i disse dager i forbindelse med den suksessfulle serien Anne with an E på Netflix, som er basert på Montgomerys bøker. 

Solum Bokvennens utgave av Anne fra Bjørkely fra 2014 er den første komplette utgaven av den store klassikeren på norsk. I de mange av de tidligere norske utgivelsene er store deler av teksten er fjernet, opp til halvparten(!), antagelig med gode hensikter om å tilrettelegge teksten for et ungt publikum. Imidlertid yter ikke disse oversettelsene rettferdighet ovenfor originalens opprinnelige karakter og Montgomerys særegne språktone. Vi er derfor veldig glade for å ha en fullstendig versjon av Anne fra Bjørkely i vår bokhylle, til glede for lesere i alle aldere. 

Boken kan kjøpes både innbundet og som E-bok i din foretrukne bokhandel, for eksempel hos norli.no

 

3. Bønn for Tsjernobyl av Svetlana Aleksijevitj

Oversatt fra russisk av Hege Susanne Bergan

 

Har du sett HBO serien Chernobyl og latt deg fascinere? Produsentene av serien hentet mye av inspirasjonen til serien fra Svetlana Aleksijevitsjs bok Bønn for Tsjernobyl, en dokumentarbok med personlige historier fra ulykken i Tsjernobyl. Aleksijevitsj reiste rundt i tre år i de mest utsatte områdene for å samle vitnesbyrd om livene til menneskene som kom tettest på katastrofen. Hva er deres historie? Hvordan lever de i dag? Hva opptar dem? Hva tenker de om fremtiden? 

Boken er en rystende fortelling om hvordan enkeltpersoner fikk sin verden snudd på hodet av kjernekraft-ulykken. Den forteller om personlige dilemma; Mødre og bestemødre som nekter å forlate hjemmene sine og blir boende i fraflyttede spøkelsesbyer; Koner som nektet å forlate sine døende menn. 
Da boken kom ut på norsk i 2014 ble den svært godt tatt i mot av norsk presse. Av Carina Elisabeth Beddari i Morgenbladet ble Aleksijevitsj omtalt som «Sjelens historiker». Les hele anmeldelsen her.

Oversettelsen av Bønn for Tsjernobyl ble ført i pennen av dyktige Hege Susanne Bergan, som i 2015 fikk Kritikerprisen for beste oversettelse for nettopp denne boken. 

Boken kan kjøpes innbundet, heftet og som E-bok i din foretrukne bokhandel. norli.no har akkurat nå et knakende godt tilbud på den innbundene versjonen, du får den til kun 149,–

 

4. Kvinnen på Windfell Hall av Anna Brontë

Oversatt fra engelsk av Peter Fjågesund

 

Kvinnen på Wildfell Hall er et av viktoriatidens mest fortiede og skandaleomsuste storverk, og kanskje den første virkelige feministiske romanen i britisk litteratur. Forfatteren, Anna Brontë, skrev opprinnelig romanen under pseudonymet Acton Bell. Pseudonymet delte etternavn med pseudonymene Currer Bell og Ellis Bell, som tilhørte Annas søstre: Emily og Charlotte Brontë.

Historien i Kvinnen på Wildfell Hall er fortalt gjennom en rekke brev hovedpersonen, Gilbert Markham, skriver til en av sine venner. Brevene forteller om en kvinne, Helen Graham, som ankommer den forlatte herregården Windfell Hall som enslig kvinne, kun ledsaget av sin sønn og én tjener. Hun er ikke som andre kvinner i tiden – hun vil bli kunstner, og tjene til livets opphold gjennom å selge sine bilder. Ettersom hun tenker så radikalt annerledes om kvinners stilling i samfunnet, blir hun raskt et objekt for mye baksnakking i bygda, men Gilbert velger å ikke tro på ryktene og blir kjent med Helen. Han får vite mye om Helens bakgrunn, om hennes ektemanns alkoholproblemer og utskeielser, og hennes ønske om å beskytte sønnen fra farens påvirkning.

Med sin komplekse fortellerteknikk og sitt krasse oppgjør med samtidens bærende ideer, innvevet i en gripende kjærlighetsfortelling, ble Kvinnen på Windfell Hall en umiddelbar salgssuksess i datidens England. I ettertiden har den tildels havnet i litteraturhistoriens bakevje, delvis på grunn av til forfatterens egen søster, Charlotte Brontë, som forhindret gjenutgivelse i flere år etter forfatterens død …

Boken kan kjøpes både innbundet og som E-bok i din foretrukne bokhandel, for eksempel hos norli.no

 

5. En lett og rolig død av Simone de Beavoir

Oversatt fra fransk av Bente Christensen

 

Simone de Beavoir er kanskje mest kjent for de fleste lesere, og særlig de med universitetsutdannelse, som forfatteren av essayet Det annet kjønn fra 1949. Imidlertid inneholder Beavoirs forfatterskap mye mer enn dette ene essayet, og temaene hun berører er mange. I kortromanen En lett og rolig død fra 1964 er Beauvoir inne på et av livets virkelig store tema: døden, og vårt forhold til den. I romanen blir vi presentert for to døtre som besøker sin mor på dødleiet. På en billedlig og realistisk måte skildres morens bortgang dag for dag. Romanen går inn et av de store medmenneskelige dilemma: forholdet mellom å ville ha våre nærmeste i livet så lenge som mulig, og det å ønske å spare dem for lidelse. 

Handlingen er blitt tolket som svært selvbiografisk, og skal være knyttet til bortgangen av Beauvoirs egen mor, Françoise Brasseur. En lett og rolig død har blitt trukket frem som en av Simone de Beauvoirs store mesterverk – en kort og vakker roman på kun 98 sider.

Boken er tilgjengelig i heftet versjon i din foretrukne bokhandel, for eksempel hos norli.no

 

Håper du ble inspirert til å lese! Ny liste neste uke.