Lesetips: Fem suverene teaterstykker du bør ha lest!

Teatrene i landet vårt holder stengt – og frem til vi kan storme inn i teatersalene igjen anbefaler vi å oppdage gleden ved å lese dramatikk! Å lese teaterstykker kan gjøre at man ser tematikken, symbolikken og budskapet på en annen, og muligens bedre, måte. Et drama tar dessuten ikke lang tid å lese, så man får mye utbytte av tiden man investerer. I ukens lesetips-liste finner du fem klassikere i teaterhistorien, fra ulike epoker og med svært ulikt innhold. Det skal være noe for enhver smak, men vi anbefaler selvsagt at du leser alle!

Der de eksisterer har vi lenket til fjernsynsteateret oppsetninger som er tilgjengelig på nett. 

 

1. Peer Gynt av Henrik Ibsen

Teaterstykket som har blitt vårt nasjonaldrama, på tross av at det på mange måter er en satire over den norske folkesjelen. Peer Gynt er frydefull lesning, selv 153 år etter det først kom ut. Noe av satiren er knyttet til stykkets samtid, men mye av det har overlevd tidens tann, som Dovregubbens forsvar for kortreist mat og drikke:

Koen giver kaker og oksen mjød;
spør ei om den smaker sur eller søt;
hovedsaken er, det får du ei glemme,
den er brygget her hjemme.

La deg begeistre og imponere av Ibsens lesedrama i fem akter, et dramatisk dikt med mange lag! Vi anbefaler å lese dramaet sakte, for å få med seg finurlighetene og alle de morsomme vendingene – dramaet egner seg godt til høytlesning, kanskje noe for familien i påsken?

Og hvem vet, kanskje kjenner du deg litt igjen i den løgnaktige skøyeren Peer Gynt, for som Den Gråkledde sier i femte akt:

Å, sludder; blodet er aldri så tynt,
en kjenner seg alltid i slekt med Peer Gynt.

Kjøp boken til kun kr. 99,– i din favorittbokhandel, for eksempel på norli.no.

Her kan du se fjernsynsteaterets oppsetninger av Peer Gynt: nr.1 og nr. 2.

 


 

2. Tre søstre av Anton Tsjekhov
Oversatt av Kjell Helgheim

Tsjekhov er en av de virkelig store dramatikerne vi har hatt i vestens litteraturhistorie. For en stund tilbake delte vi et leseutdrag fra et av Tsjekhovs mesterverk, Kirsebærhaven, som du kan finne her. I dagens lesetips anbefaler vi et annet av Tsjekhovs fremragende teaterstykker: Tre søstre.

Tre søstre er et borgerlig drama, hvor vi blir kjent med den høytstående Prozorov-familien, og de tre søstrene Olga, Masja og Irina. Stykket tematiserer menneskes lengten: De tre søstrene kjeder seg noe utrolig og lengter tilbake til livet i det spennende Moskva, hvor de bodde før. Når den keiserlige hæren kommer på visitt, blir det monotone livet avbrutt, og søstrene øyner mulighetene for å kunne leve andre liv. Imidlertid blir det snart klart at prosjektet er håpløst, da søstrene ikke er villige til å gjøre noen endringer for å forbedre sine liv …

Tre søstre er et naturalistisk drama som var ment å speile situasjonen til mange i det russiske aristokratiet. Men mye av dramaets tematiske innhold er tidløst – mange kjenner nok mennesker som kan minne om Olga, Masja og Irina, også den dag i dag.

Kjøp boken i din favorittbokhandel, for eksempel på norli.no.

Her kan du se fjernsynsteaterets oppsetning av Tre Søstre.

 

 

3. Kong Ubu av Alfred Jarry
Oversatt av Kjell Helgheim

Kong Ubu: Et av teaterhistoriens største kultobjekter, ifølge Trøndelag teater som satte opp stykket i 2018. Det er et vanvittig drama om Far Ubu, en feig terror¬ist som ikke skyr noen midler for å tilfredsstille sitt eget begjær etter rikdom og makt. Vi får følge hans blodige revolusjon mot kongen av Polen, og hans følgende despotiske lederskap. Stykket bobler over av galskap og alvor, og parodierer kjente Shakespeare-stykker som Macbeth, Hamlet og Richard III over en lav sko.

Når stykket først hadde sin premiere på Théâtre de l’Œuvre i Paris i 1896, ble det skandale og ramaskrik. Dette hadde imidlertid Jarry forventet, med stykkets totale mangel på respekt for tidens normer og vulgære innhold. Stykket ble tatt av plakaten samme dag som premieren!

Dette stykket er rett og slett helt hysterisk lesning. Kong Ubu er stormannsgalskap i egen person – dette bidrar også til å gjøre stykket aktuelt, da vi har flere eksempler på irrasjonelle og vulgære statsledere, også i vår tid. 

Kjøp boken i din favorittbokhandel, for eksempel på norli.no.

 

 

4. Richard den tredjes tragedie av William Shakespeare 
Gjendiktet av Kristian Smidt

Ingen dramatikk-liste er komplett uten Shakespeare! Har du ikke lest noen Shakespeare-stykker enda, anbefaler vi at du benytter sjansen i disse hjemmesittingstider.

I Richard den tredjes tragedie møter vi den som av alle engelske konger har fått styggest ettermæle: Richard III (1483–85). Han sto sentralt i feiden mellom de to slektene York og Lancaster som senere skulle få navnet Rosekrigene. I stykket følger vi hans blodstenkte vei til makten, hans triumfer og etter hvert hans fall. Tragedien synliggjør menneskenaturens aller mørkeste sider i sitt fokus på anti-helten Richard III. 

Stykket ble en umiddelbar publikumssuksess i Shakespeares tid, og ble av enkelte sett på som et propagandaskrift for Tudordynastiet. Stykket er både historisk interessant, en littrær bragd og tidløst i sitt tematiske innhold. Som med Peer Gynt, kan det også med Shakespeares stykker være en fordel å lese høyt for seg selv eller andre, for å ikke gå glipp av finessen og humoren – og geniet Shakespeare.

Kjøp boken i din favorittbokhandel, for eksempel på norli.no.

 

 

6. Revisoren av Nikolaj Gogol
Oversatt av Geir Kjetsaa

Revisoren er et av den russiske diktnings fremste bidrag til verdensdramatikken. En fantastisk morsom komedie om en liten småby som plutselig en dag får beskjed fra St. Petersburg om at en statlig revisor skal besøke dem. Og at han skal komme med én gang. Total panikk bryter ut ved denne nyheten – byen er et kaos av anarki og rot, og mange av byens borgere har sine svin på skogen. Vi blir introdusert for en vaktmester som driver med oppdrett av gjess som sidegesjeft i forstua til rettslokalet, en ravende full politibetjent og akademikere som ikke tåler dagens lys. Dessuten er rettslokalet i den lille byen overfylt med klesvask av ulik art. Alle innbyggerne hiver seg rundt for å få byen i presentabel forfatning til revisor Khlestakov kommer, men så får de, til sin store skrekk, beskjed om at han allerede har kommet …

Gogol lar ingen av karakterene i Revisoren være fornuftige personer, alle er bedragere, anarkister og totalt blottet for respekt for loven. Dette gjør skuespillet spesielt, da vanen var at komedier alltid hadde minst en karakter som kunne være fornuftens røst. Stykket har blitt tolket som sterkt samfunnskritisk, som en kritikk av maktmisbruket i det russiske byråkratiet i tsartiden. Andre har sett stykket som mer allmenngyldig, og tolket det dithen at Gogol henger ut allmenne menneskelige svakheter og tilbøyeligheter. Uansett tolkning: fantastisk morsomt er det! 

Oversettelsen innbragte Geir Kjetsaa Bastian-prisen 1977.

Kjøp boken i din favorittbokhandel, for eksempel på norli.no.

 

 

Ekstratips! Dette skrev kvinner, Lene Therese Teigen (red.)

Denne listen ble vel mannsdominert, og derfor slenger vi på ekstratipset Dette skrev kvinner: en bok som gir en flott oversikt over norsk dramatikk skrevet av kvinner i perioden 1870–1910. Artikkelsamlingen springer ut av DeSK-prosjektet – «Dette Skrev Kvinder», som hadde som formål å gjenoppdage, nylese og få i gang teaterproduksjoner av dramatikk skrevet av kvinner i nettopp denne perioden. 

Perioden 1870–1910 er ekstra interessant, da denne perioden i norsk teaterhistorie er den som hittil har gitt mest internasjonal anerkjennelse, Ibsens samtidsdramatikk inngår i perioden. Dette skrev kvinner setter fokus på en rekke av våre tidlige nokså ukjente kvinnelige dramatikere. Da boken kom ut, påpekte redaktør Lene Therese Teigen følgende til Dramatikkforbundet: «Kvinnesaken er underliggende i alle skuespillene, men nesten aldri eksplisitt.»

Kjøp boken i din favorittbokhandel, for eksempel på norli.no.