Leseutdrag: «Dagsordenen» av Éric Vuillard

Vuillard er fluen på veggen som bevitner, og som samtidig ser i bakspeilet, med mer 85 års forskjøvet og oppsamlet kunnskap, det som foregikk da storindustrien var med å legge til rette for nazistenes maktovertagelse.

– Erlend Loe, Aftenposten

 

Dagens leseutdrag er hentet fra kritikerroste Dagsordenen av Éric Vuillard, oversatt av dyktige Elin Beate Tobiassen. Boken er et historisk essay som tar for seg hvordan ulike krefter i mellomkrigstidens Tyskland muliggjorde nazismens fremmarsj. Vuillard studerer maktelitens handlinger, ser deres unnlatelsessynder og deres profittvurderinger. Dagsordenen er et lesverdig og skarp essay som ikke forsøker å forklare nazistenes handlinger, men handlingene til de passive støttespillerne som gjorde det mulig for nazistene å komme seg til makten. For Dagsordenen fikk Vuillard Goncourt-prisen høsten 2017, Frankrikes eldste litterære pris, som hvert år tildeles et fremstående verk i prosa. Når boken kom ut i norsk oversettelse våren 2019, fikk den enormt god mottagelse av norske anmeldere. Cathrine Krøger i Dagbladet kastet terningkast 6 og skrev at boken burde skremme vettet av oss, da «Ingen kan unngå å se de åpenbare parallellene til dagens feige og høflige servilitet overfor tilstandene i Det hvite hus.» 

God lesning!

 

 

Dagsordenen tar oss med til Riksdagsbygningen i Berlin den 20. februar 1933. Bak et tykt lag av tåke ankommer en rekke tyske industriledere i dyre biler. Servile sjåfører åpner dørene for dem, uklanderlig antrukket i dresser med vest, skjorter med løse snipper og elegante frakker stiger de ut av bilene sine på elvebredden, og forsvinner så den ene etter den andre mellom bygningens massive søyler. De skal på et hemmelig møte med Hermann Göring og Adolf Hitler. Skikkelsene representerer de 24 fremste lederne for storindustrien i Tyskland, som Thomas Mann skal ha omtalt som «elendighetens foregangsmenn». Fortellingen tar leseren med bak kulissene i 1930-årenes Tyskland og Østerrike før utbruddet av 2. verdenskrig, og viser hvordan konsentrasjon av penger og makt i hendene på noen få, kan føre til en utenkelig katastrofe for alle.

Éric Vuillard (f. 1968) er en fransk filmskaper og forfatter. Han er eksponent for en tendens i fransk nåtidsprosa som tar historiefaget ut av den den akademiske prosaen, og inn i litteraturen. Historieskrivningen transformeres til en del av det litterære uttrykket. To av hans bøker foreligger på norsk i Elin Beate Tobiassens oversettelse: Dagsordenen og De fattiges krig. I forbindelse med lanseringen av De fattiges krig høsten 2019, var Vuillard på Norgesvisitt og ble blant annet intervjuet av Anne Cathrine Straume i NRK Bok – et flott intervju som du kan høre her.

 

Du finner boken innbundet og som E-bok i din favorittbokhandel, for eksempel på norli.no.

 

Norsk presse om Dagsordenen:

– Kåret til en av årets beste bøker 2019 av Dagbladet, Klassekampen og Vårt Land. 

– Cathrine Krøger ga boken terningkast 6 i Dagbladet og kalte den «Sommerens viktigste lesning»! «Burde skremme vettet av oss(...) Ingen kan unngå å se de åpenbare parallellene til dagens feige og høflige servilitet overfor tilstandene i Det hvite hus. Dette er da også Vuillards hensikt.» reflekterte Krøger. 

– Også Stavanger Aftenblad trillet terningkast 6: «Stramt om hvordan nazismen skapes og opprettholdes av tysk industrikapital.» skriver
anmelder Steinar Sivertsen.

– Oddmund Hagen i Dag og Tid var svært begeistret for boken: «Dagsordenen er eit intelligent og skarpskodd historisk essay.»

– «En uvanlig sterk, gjennomtenkt og formbevisst prosatekst.» skriver anmelder Geir Pollen i Klassekampen.

– «Selv verdenshistoriens største hendelser er bare en rekke enkeltscener med små menneskers tilfeldige valg.» reflekterer Vårt Land om boken.