Leseutdrag: «Livet her er vidunderlig» av Marie Darrieussecq + Paula M. Beckers bilder

Dagens leseutdrag er hentet fra Norgesaktuelle Livet her er vidunderlig av den franske forfatteren Marie Darrieussecq. Livet her er vidunderlig er en fortelling om den tyske kunstneren Paula Modersohn-Beckers altfor korte liv, og en fortelling om utfordringene ved være en kvinne i kunsten. En rekke av Beckers bilder akkompagnerer dagens leseutdrag. 

 

Paula Becker ble født i Dresden i 1876, og regnes i dag som en av de store malere i sin tid. Becker ble ofte kalt en ekspresjonist, fordi maleriene hennes var særdeles utenom det vanlige. Kvinnene hun malte var grove, realistiske og fargerike. Becker malte rett og slett ikke som noen før henne, og i dag regnes hun, sammen med Picasso og Matisse, blant de som introduserte modernismen i malekunsten.

 

 

Becker er også særlig kjent for å ha vært den første kvinnen til å male et nakent selvportrett. Dette gjorde hun allerede i 1906. På bildet var hun i tillegg tilsynelatende gravid. Becker var ofte i Paris og frekventerte kunstnerkretser, hvorpå hun ble nær venn med mange andre fremtredende kunstnere – i særdeleshet lyrikeren Rainer Maria Rilke, som hun flittig brevvekslet med. Becker døde i 1907, bare 31 år gammel, etter en hard fødsel og pålagt sengeleie i 2 uker. Hennes kunstnerkarriere ble dermed svært kort. Hennes siste uttalelse skal ha vært «Wie schade! [Så synd!]», et uttrykk for hvor bortkastet hun syntes sin tidlige død var. 

 

      

 

I et intervju i forbindelse med lanseringen av den svenske oversettelsen av boken i 2018 forteller Darrieussecq om bakgrunnen for at hun, som til vanlig holder seg til skjønnlitteraturens verden, ville skrive en biografi om Paula Modersohn-Becker. Hun forteller at det hele startet med en mail hvor et av Beckers maleri var brukt som illustrasjon til et arrangement. Darrieussecq skulle akkurat til å slette mailen, da hun fikk øye på maleriet som viste en ammende kvinne på en seng. Hun interesserte seg øyeblikkelig for hvem som hadde malt dette maleriet, som hun mente hadde et svært kvinnelig blikk. En god porsjon googling senere, så var hennes interesse for Paula Modersohn-Becker vekket. «Jeg elsket henne umiddelbart», som Darrieussecq selv sier. Darrieussecq forteller at hun ganske raskt forsto at hun ville skrive om Becker, at hun ikke ønsket å skrive en roman, men holde seg til det som hun kunne dokumentere. «Det jeg ikke visste, skrev jeg ikke», forteller Darrieussecq. Bakgrunnen for dette var at Becker var så lite kjent, og Darrieussecq ville spre informasjonen om den ekte personen. Dessuten var Beckers liv allerede så interessant, konstaterer Darrieussecq: «Hun har en utrolig historie, den er nesten allerede en roman». 

 

For den som ønsker å høre mer om Darrieussecqs forhold til og arbeid med Becker, er hele intervjuet med Darrieussecq tilgjengelig på Youtube. ​

 

 

I forbindelse med lanseringen av den norske oversettelsen av Livet her er vidunderlig, besøkte Darrieussecq Litteraturhusene i Trondheim og Bergen. Hennes engasjement for Becker og hennes bilder var svært tydelig, og hun uttalte blant annet at: «Jeg ville dratt hvor som helst for henne[Becker]». Darrieussecq var åpenbart glad for at boken blir oversatt til flere språk, slik at Beckers historie kan nå flere lesere. Oversettelsen av Livet her er vidunderlig er ført i pennen av Agnete Øye, og fikk fantastiske anmeldelser i norsk presse da den kom ut tidligere i år: 

 

«Darrieussecq tillater seg deg meste og treffer hele tiden blink» 
– Kjetil Røed, Vårt Land

«(...) en vakker litterær biografi med ukonvensjonell oppbygning» 
– Silje Bekeng, Klassekampen.

«Nøkternt, men dypt fascinerende portrett av kunstneren som kanskje var den første som malte virkelig nakne kvinner.» 
– Ole Jacob Hoel, Adresseavisen, terningkast 5.

«Darrieussecq faller ikke for fristelsen til å rydde opp i livene til dem hun skriver om. Alle, inkludert Paula, fremstår innimellom som kravstore, selvopptatte, hårsåre og urimelige. Men også sterke.» 
– Espen Hauglid, Morgenbladet

«(...) her er aldeles praktfulle passasjer også»
– Sigmund Jensen, Aftenbladet

 

Boken kan kjøpes i din favorittbokhandel, for eksempel på tanum.no