Nytenkning og formidlingsansvar kjennetegner bokhøsten 2016

Internasjonale lanseringer, pocket, Bokboks, klassikerklubb, forfatterbesøk fra utlandet, ny litterær avis og en sterkere høstliste enn noensinne. SolumBokvennen posisjonerer seg denne høsten som aktuelle, nyskapende og kvalitetsbevisste. Salgs- og markedssjef Ann Helen Brendehaug oppsummerer hva som kan ventes fra SolumBokvennen etter at sommerferien er over. 

Det er ett år siden SolumBokvennen viste at en liten gul bok om en fransk 1500-tallsfilosof, kjent som essayets far, også kunne bli en bestselger i Norge. At En sommer med Montaigne skulle bli vår debut på bestselgerlistene, var kanskje en overraskelse for mange, men beviste for oss at det er plass til dem som ønsker å gå mot strømmen og dyrke særpreget. Denne sommeren kan vi i samme ånd lese om Proust: En sommer med Proust har i skrivende stund ligget på Bokhandlerforeningens bestselgerliste for generell litteratur i åtte uker. 
 
Listeplasseringene har gjort oss tryggere på budskapet vi ønsker å formidle: kvalitet og underholdning trenger ikke å være motsetninger, og bøker skrevet for 100 år siden kan fremdeles fortelle oss noe om samfunnet vi lever i og verdiene vi har i dag. Idealismen har tradisjonelt stått sterkt i både Solum og Bokvennen. Lite, om noe, kan kompromittere kvaliteten i arbeidet som er gjort: uavkortede nyoversettelser av klassikere for barn og voksne, et betydelig arbeid med å nyoversette verker innenfor filosofi og idéhistorie for å styrke det norske språket også på det akademiske feltet, og en ustanselig søken etter å oversette det beste fra verdenslitteraturen, fra både små og store språkområder, slike som nordmenn flest ikke behersker. 

Det har lenge vært kjent at SolumBokvennen tilbyr noe utenfor den litterære allfarvei. Utfordringen ligger i å formidle at særpreg, kvalitet, kunstneriske omslag og en vegring for å pakke noe inn i et kommersialisert tilpasset ytre, ikke nødvendigvis betyr at litteraturen vi utgir er smal, sær eller tung. I et marked som oppfattes som mer og mer homogent på tross av bokhandelkjedenes stadige forsikring om at mangfoldet aldri har vært større, må vi, når vi slett ikke ønsker å bruke de samme strategiene som «alle andre», ta en særlig kreativitet i bruk for å bli sett. 

Klassikerklubb
Høstlisten 2016 vil presentere SolumBokvennen som utgiver av aktuell samtidslitteratur av forfattere fra mer enn 30 nasjonaliteter. De klassiske utgivelsene er likevel ikke helt glemt, hverken i nye oversettelser eller fra backlisten vår. Mange av de beste titlene har igjen fått nytt liv gjennom Bokvennens klassiker-serie, og denne høsten vil vi også lansere SolumBokvennens klassikerklubb. Konseptet er enkelt: bokglade lesere får hver måned presentert og tilsendt en klassiker i pocket. Epoke og tematikk vil variere, men bøkene forenes gjennom Aina Griffins og Susanne Brochmanns moderne og prisbelønte design. Vi ser at klassisk litteratur har en helt annen posisjon i blant annet Storbritannia og USA enn her i Norge. For å gjøre «klassisk kult igjen», tror jeg vi må bli flinkere til å vise frem vårt engasjement for og å formidle vår egen kunnskap om disse utgivelsene. Vi hører ofte at klassisk litteratur ikke blir lest. Påstanden faller lett på steingrunn når man i England kan gå inn i en hvilken som helst middels stor bokhandel og finne egne klassikertorg – hvor nettopp engelske utgaver av mange av titlene fra vår egen katalog blir fremhevet. For det er vel ikke bare i Norge at litteraturen som anses å ha størst salgspotensiale, får den beste plasseringen i bokhandel?

Bokboks
Instagram viser seg å være et ypperlig medium for å formidle estetikk, eller en stemning. I likhet med leserne av bøkene våre er vi bokgale lesehester som sitter uforholdsmessig mange timer i ørelappstolen, til stor bekymring for diverse elektroniske duppeditter som forteller oss at vi er for inaktive. Instagram har fått oss til å innse at det trengs en nytenkning rundt hvordan man presenterer litteratur i Norge. Et eksempel er konseptet Bookbox, som er svært populært i mange andre land, både USA, Frankrike, Australia og Tyskland. Bokboksene sendes ut en gang i måneden og innholdet er alltid en overraskelse. Boksen inneholder bøker og andre små oppmerksomheter, og det er nettopp stemningen og tanken bak som her er av vesentlig betydning. 1. september lanserer SolumBokvennen Norges første Bokboks. Konseptet fungerer ypperlig med våre tidløse bøker som sjelden får fremste plassering i bokhandel. Utvalget kommer til å være nøye gjennomtenkt, basert på aktuell tematikk og personlig leseerfaring, og vi har faktisk så stor tro på dette konseptet at vi tør garantere at bokboksene vil by på store leseopplevelser.

Sakprosa
Det tas med andre ord grep for å bringe «greia vår» ut til folket. Hittil har jeg snakket mye om «hvordan», og ikke så mye om «hva». Høstlisten 2016 viser nemlig et tydelig og spisset utvalg, og en profil som i langt større grad fokuserer på det samtidige og aktuelle. Sakprosa har blitt en stadig viktigere sjanger for oss, slik er det også denne høsten. Det er spesielt én tittel som her bør fremheves. 20. september presenterer vi en bok for norske lesere – som 14. juli i år atter en gang ble skremmende aktuell. Forfatter og journalist Antoine Leiris mistet konen sin på Bataclan under Paris-terroren i november 2015. Noen dager senere publiserte han et åpent brev til terroristene som ble delt på Facebook over 230 000 ganger. Dette brevet ble utgangspunktet for boken Hatet mitt får dere ikke hvor leseren følger Leiris i dagene og ukene etter terroren. Ikke bare mister Leiris sin store kjærlighet, Melvil på 17 måneder mister også moren sin. Hatet mitt får dere ikke er en knapp, dypt personlig fortelling om et brått og ufattelig tap. Viktigst er likevel Leiris’ tydelige budskap om å ikke svare hat med hat. Midt i sin egen sorg byr han på innsikt i hvordan det er å leve med en av vår tids største trusler: terroren som kan ramme hvem som helst, når som helst. Det er en imponerende liten bok som berører oss på det sterkeste. 

Europa i endring
Et Europa i endring er et viktig tema denne høsten og en rød tråd i mange av utgivelsene våre, i sakprosa så vel som skjønnlitteratur. I oktober vil boken Og de fattige lider det de må? av den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis foreligge på norsk. I boken tar han et solid oppgjør med Europas økonomiske historie fra etterkrigstiden og frem til i dag. Og en roman som har vært grundig debatert i den franske offentligheten pga sitt kontroversielle innhold, er Boualem Sansals 2084 — Verdens undergang. Sansal beskriver her et religiøst totalitært regime i en fremtidsvisjon hvor enkeltindividets frie tanke er forbudt. Romanen har vakt stor oppsikt og har allerede fått pressedekning i Norge selv om den foreløpig bare foreligger på fransk. 

Skjønnlitteratur
I Under Udala-trærne, en tidvis brutal og hjerteskjærende historie om identitet, taler den nigerianske forfatteren Chinelo Okparanta de homofiles sak i hjemlandet. Russiske Ljudmila Petrusjevskaja, som ofte nevnes i forbindelse med Nobels litteraturpris, gir oss mørke, satiriske noveller i Kjærlighetshistorier. Clarice Lispectors debutroman, Nær det utemmede hjertet, oversettes omsider til norsk og dermed skulle kultstatusen hennes også være sikret her i Norge. Blant våre norske forfattere er USA denne høsten et hett tema med Per Qvales Tante Amerika og Morten Claussens Det fortapte land i vest, som avslutter hans Amerika-serie. Dessuten slipper tre norske poeter sine diktsamlinger samtidig i slutten av september: Joanna Rzadkowska, Asbjørn Stenmark og Hans Anton Grønskag.

Pocketslipp
Høsten 2016 har vi dessuten flere aktuelle utgivelser som vil egne seg godt i pocket og som vi behørig kan blurbe med en rekke gode terningkast og sitater fra pressen. Det er en selvfølge at Kamel Daouds Meursault-saken og det chilenske stjerneskuddet Alejandro Zambra, som dette året fikk sitt internasjonale gjennombrudd med Mine dokumenter, kommer i pocket. Men ekstra gledelig er det for oss at pocketutgaven av Clarice Lispectors Stjernens time blir møtt med en entusiasme i bokhandelen vi knapt hadde turt å forestille oss. Igjen viser vi at (kult)klassisk er kult. Også Adonis’ samtalebok Vold og islam og Patrik Ouredniks Europeana slippes i pocketutgaver.

Forfatterbesøk
Det gjenstår å få bekreftet noen av de viktigste forfatterbesøkene fra utlandet, så disse holder vi foreløpig tett til brystet, men allerede nå vet vi at tidligere nevnte Patrik Ourednik fra Tsjekkia vil gjeste Oslo i september. Hans historiske essay om Europa, Europeana — en kort historie om det tyvende århundre, er i vår ustabile verden stadig aktuell, noe som danner et interessant bakteppe for arrangementet han deltar i på Tronsmo. Ikke mange dagene senere vil også den prisbelønte og anerkjente brasilianske forfatteren Cristovão Tezza ta turen innom Oslo for å lansere sin nye roman oversatt til norsk, Professoren. 

BLA
Vi gleder oss til å ta fatt på denne høsten. Noe av det første vi skal gjøre er å slippe andre nummer av Bokvennen Litterær Avis. Avisen har oppstått i samme ånd som SolumBokvennens nåværende profil: gjennom aktualitet og uhøytidelig, men seriøs litteraturformidling. Også her tenker vi nytt idet avisen blant annet vier plass til kritikk av barnelitteratur og skolepensum, to sjangre hvorav den ene sjelden og den andre aldri får viet særlig spalteplass i media. Interessen for første nummer av BLA var stor og avisen vil bare bli bedre. I 2017 er ambisjonen at BLA skal bli månedsavis. For oss markerer omleggingen fra magasin til avis bare starten på en mer dynamisk og nytenkende forlagsvirksomhet: tett på leserne og stadig på hugget. 

Det er slik vi skal vinne lesehjerter: med utgivelser og gjennomtenkt formidling som lyser av integritet og stolthet. Og fordi vi gjør det på vår helt egen måte. Men først er det sommerferie og tid for å lade opp batteriene.